Vargánya / Porcini
Boletus edulis
Termetes és húsos gomba, 8-12 cm-es a világostól egészen sötétbarna kalappal. A szárított vargánya kissé rágós, erősen mogyorós-fás, édes és húsos ízű. A napon való szárítás erőteljesen kiemeli a gomba ízeit, mivel a víztartalmuk 80-90 százaléka elpárolog. Így tökéletes rizottókhoz, tésztákhoz, mártásokhoz, levesekhez, ragukhoz és különféle töltelékekhez.
Gombaszár – nagyon ízletes, tökéletes mártásokhoz. Kiváló az ár/érték arány.
Por - koncentrált; tészták, rizottók és mártások dúsítására alkalmas.
Származási hely: Olaszország, Franciaország, Ausztria, Magyarország, Balkán régió
Szezon: Márciustól decemberig
Típus: Vadon élő
Kucsmagomba / Morels
Morchella conica
Aranyzöld, tömlőszerű gomba lépsejt mintázatú kalappal. Üreges, világos barna, zömök szárral rendelkezik. Intenzív aromájú. A fekete kucsmagomba a legízletesebb.
Származási hely: Törökország, Bulgráia, Kanada, USA
Szezon: Tavasz
Típus: Vadon élő
Rókagomba / Chanterelles
Cantharellus cibarius
Leginkább lombhullató erdőkben lelhető. Több fajtája létezik, színben lehet akár narancs, fehér, barna, szürke vagy majdnem fekete is.
Származási hely: Oroszország, Szerbia, Bulgária, Lengyelország, Litvánia, USA, Kanada
Szezon: Márciustól novemberig
Típus: Vadon élő
Shii-take gomba
Klasszikus állógomba a világostól egészen sötétbarna kalappal. A szára majdnem fehér, az alja fényes.
Származási hely: Svájc, Franciaország, Németország, Kína
Szezon: Egész évben
Típus: Termesztett
Fekete trombitagomba
Craterellus cornucopioides
Kicsi, sötét, nehezen fellelhető gomba, mely nedves erdőkben él. Nagyon ízletes és elragadó aromával rendelkezik. Leginkább szárított, gyakran rántott formában tálalják. Kiváló levesekben, vagy fehér húsok és sajtok kiegészítőjeként.
Használják továbbá száraz fehér borok ízesítéséhez.
Lelőhelye: Nedves, lombhullató erdőkben Magyarországon, Ausztriában és Szlovákiában.
Szezon: Júliustól szeptemberig
Típus: Vadon élő
Mezei szegfűgomba
Marasmius wynnei
A mezei szegfűgomba csokrokban nő. Magas cukortartalmának köszönhetően kalapjának édeskés íze van, így gyakran használják sütéshez. Szálas szárát általában levágják, és a kalapokat összefűzve szárítják. Később víz hozzátételével főznek vele. Kiváló mártásokhoz és levesekhez is.
Lelőhelye: Füves területek
Szezon: Nyártól kora őszig
Típus: Vadon élő
Érdestinórú / Birch Bolete
Leccinum scabrum
Az érdestinórú húsa fehér, kalapja a világostól a vöröses szürkésbarnáig árnyalódhat. Zsengén a legfinomabb, bársonyos puhasága miatt a vadas ételek tökéletes alapanyaga. Sokak szerint ízében nagyon hasonlít a vargányához. Főzés közben befeketedik.
Lelőhelye: Nyírfákkal él szimbiózisban
Szezon: Júniustól októberig
Típus: Vadon élő
Kékhátú galambgomba / Charcol burner
Russula cyanoxantha
Színben változatos, bőre jól lehúzható. Szárítás után rágós, kemény húsa lesz, mely kiváló befőzéshez. Nagyon finom más gombákkal kisütve, vagy levesekben és salátákban.
Lelőhelye: Bükkerdők
Szezon: Júliustól szeptemberig
Típus: Vadon élő