Chili paprikákTermékismertető:: Chili és paprika

Füstölt paprika por


A Spanyolországból származó édes füstölt pimento port, most akciós áron kínáljuk.

Akár markánsabb húsételeket, pörköltet, gulyást, akár zöldséges ragukat ízesítünk vele, abban biztosak lehetünk, hogy varázslatossá teszi a végeredményt!

Egy klasszikus recepttel készültünk, bizonyítván a füstölt paprika sokoldalú felhasználhatóságát:

Füstölt paprikás sült csirke


Előkészület: 10 perc
Sütési idő: 1 óra 15 perc

Hozzávalók, 4 személyre: • 2 tk. füstölt paprika por, Thiercelin • 2 tk. olvasztott vaj • 1 tk. fokhagyma por • 1 1/2 tk. só • 1/2 tk. őrölt Kerala fekete bors • 1 egész csirke ( 2-2,5 kg) • 4 tk. méz • 2 tk. citromlé

Elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 160 C-ra. Keverjük össze a vajat, a füstölt paprikát, a fokhagymaport, a sót és a borsot. Kenjük be vele a csirkét, ezután rakjuk egy sütőedénybe. Melegítsük fel a mézet és a citromlét egy kis edényben, tegyük félre.

Süssük a csirkét 160 C-on egy és egynegyed órán keresztül. 35 perc elteltével kenjük meg a mézes citromlével, ezt 15 percenként ismételjük meg. Mikor elkészült, ízlés szerint utánsózzuk, borsozzuk.Piment enragé, Peri - Peri


A peri-peri (nevezik még: “Bird’s eye”, piri piri vagy pili pili) a Capsicum frutescens fajta, amelyet a portugál felfedezők juttatak el Afrika keleti partjaira Amerikából, majd a volt portugál gyarmat, Mozambik konyhájának jellegzetességeként lett ismert. Szuahéli nyelven "Pili pili" anyit tesz: “paprika-paprika”.

Csípősségét nézve, a piri-piri a Scoville-skálán 50 ezer és 175 ezer közötti tág skálán mozog. Jellegében inkább a Tabascóhoz, a Jalapeñóhoz és a Chipotléhoz hasonlít — de íze is van, nem csak ereje.

A növények általában nagyon bokrosak, a gyümölcsök kúp alakúak és 2–3 cm hosszúak. Az éretlen hüvely zöld, érett színe élénkvörös vagy lila. Kereskedelmi élelmiszer-feldolgozásra és a gyógyszeriparra egyaránt termesztik. A peri peri termesztése nagyon munkaigényes.

Kiváló fűszere húsnak, halaknak, zöldségnek, raguknak, pörkölteknek és leveseknek. Felhasználhatósága az autentikus afrikai, ázsiai, indiai, thai, vagy mexikói konyhán kívül szinet minden fúzios konyha számára nyitott.Spanyol Pimentón


A pimentón a spanyol konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Ez a Capiscum annuum fajta kerek formájú, barackméretű és narancs-piros színű, halványabb mint a magyar paprika. Az íze enyhe, édeskés. Gyakran használt chorizo kolbászban, lomo húshoz, chilindron mártásban, poliphúshoz és mint tükörtojás ízesítése.


Pimentón de la Vera DOP


A leghíresebb spanyol paprika az Extremadura-i La Vera völgyéből származik, melyet nem véletlenül tartanak az Ibériai-félsziget „Szegedé”-nek.

Termelés

A márciusban ültetett paprikákat kézzel szüretelik szeptember és november között. A termést két hétig szárítóházakban füstölik égetett tölgyfa felett, naponta forgatva. A szárak és magvak eltávolítása után a paprikákat gondosan, lassan őrlik, így elkerülve a súrlódás okozta hőt, ami károsíthatná ízét és színét egyaránt.

Az íz füstös, édeskés, és összetett.

Használata: sült burgonya gratinnak, spenótos csicseriborsó pörkölt, különböző haltálak és babos ételek.

A háromféle La Vera Pimentón (Dulce, Agrodulce és Picante) közül mi kedveljuk és kínáljuk az édes (dulce) valtozatot.

Receptek: Pimentón de la Vera DOPChilik és paprikák megrendelésre:


Piment d'Espelette / Ezpeletako biperra AOC AOP

szezonális termék

A Piment d'Espelette nem régen megkapta a védett eredetü megjelölést AOC/DOP 1999-ben, az egyetlen a francia fűszerek közt. Ez a csodalatosan összetett paprikafajta sötét, gazdag es füstos-pirított íz eltér a szokásos paprikáétól és csak közepes hőfokú (4000 intenzitivitás a Scoville skálán.) A csípősség érezhető, hosszan felödik és megmarad, majd kiegyenlítődnek az édes ízek és a szénás, gyümölcsös, pirított aromák.

Használat

Fontos szerep a baszk konyhában, a helyi pipérade (a hagyományos baszk lecsó), a bayonne-i sonka, és a csirke basquaise.

Kíváló főzéshez, szószokhoz, pácokhoz és főzőolaj ízesítéséhez. Remek kiegészítője leveseknek, tésztaféléknek, rizses és rakottételeknek. Nyersen a főzés végén használva kihangsúlyozza az ételek ízét, valamint különleges alternátivája a megszokott feketeborsnak.

Történelem és termelés

Ezt a különleges baszkföldi paprikát, mely kultivált az északi Pyrénées-Atlantiques hegyekben, az Espelette és a környező falvakban termesztik.

A 16. században az Újvilágból érkező paprika most fontos az egész baszk kultúrának. Késő nyáron szüretelik és szeptember során jellegzetes füzérekben szárítják a házfalakra és teraszokra aggatva. Tiszta őrölt formában kínáljuk, ami nem tartalmaz semmiféle szinezéket, adalékot, illetve tartósítószert.

Receptek: Le Syndicat de l'AOC Piment d'EspeletteSzárított chilik Mexikóból

mindig frissen megrendelhető

Pasilla

Hosszúkás, vékony paprika, általában 15-30 cm hosszú és 3 cm átmérőjű. Érés során sötétzöldből sötét barnára vagy lilára változik. Enyhén csípős ízű, 1000-2000 Scoville-egységben mérhető ereje.

Cascabel

Apró, kerek chili paprika, a Capsicum annum kultúrából. Neve, mely spanyolul "csörgőt" jelent, a szárított paprikák által kiadott hangból ered. 1000-2500 Scoville-egységben mérhető ereje.

Guajillo

Húsos, éretten sötét vöröses-barnás színű paprika, melyet visszafogott csípősség jellemez. Mexikóban az egyik leggyakrabban termesztett chili. Ereje 2500-3000 Scoville-egységben mérhető.

de Arbol

A de Arbol gyakran használt, vékony, közepesen csípős mexikói chili. Neve, mely "fa-szerűt" jelent, fás szárából ered. A cayenne borssal áll rokonságban, ereje 15,000-30,000 Scoville-egységben mérhető.

Piquin

Nagyon erős, apró, maximum 2 cm hosszú vörös chili. Citrusos, füstös és diós aromájú. Leginkább savanyúságként, salsákhoz és mártásokhoz, valamint levesekhez és ecetekhez használják. Ereje 40,000-58,000 Scoville-egységben mérhető.

Habanero

A "havannai" chiliként ismert paprika, latin nevén capsicum chinense Jacquin, a Capsicum család legintenzívebb erejű chilije. Az ultra csípős szószok és tálak népszerű hozzávalója. Ereje megüti a 100,000-350,000-es Scoville szintet.

Tomatillo

Latin nevéből (Physalis ixocarpa) is látszik, hogy ez a paprika nem a capsicum család tagja, hanem a paradicsom-félékhez tartozik. Elengedhetetlen hozzátevője a zöld szószoknak és guacamoléknak. Zöld színű, nagy és kerek formájú. Fanyarkás, édes ízű.