Chilik és paprikák megrendelésre:
Piment d'Espelette / Ezpeletako biperra AOC AOP
szezonális termék
A Piment d'Espelette nem régen megkapta a védett eredetü megjelölést AOC/DOP 1999-ben, az egyetlen a francia fűszerek közt. Ez a csodalatosan összetett paprikafajta sötét, gazdag es füstos-pirított íz eltér a szokásos paprikáétól és csak közepes hőfokú (4000 intenzitivitás a Scoville skálán.) A csípősség érezhető, hosszan felödik és megmarad, majd kiegyenlítődnek az édes ízek és a szénás, gyümölcsös, pirított aromák.
Használat
Fontos szerep a baszk konyhában, a helyi pipérade (a hagyományos baszk lecsó), a bayonne-i sonka, és a csirke basquaise.
Kíváló főzéshez, szószokhoz, pácokhoz és főzőolaj ízesítéséhez. Remek kiegészítője leveseknek, tésztaféléknek, rizses és rakottételeknek. Nyersen a főzés végén használva kihangsúlyozza az ételek ízét, valamint különleges alternátivája a megszokott feketeborsnak.
Történelem és termelés
Ezt a különleges baszkföldi paprikát, mely kultivált az északi Pyrénées-Atlantiques hegyekben, az Espelette és a környező falvakban termesztik.
A 16. században az Újvilágból érkező paprika most fontos az egész baszk kultúrának. Késő nyáron szüretelik és szeptember során jellegzetes füzérekben szárítják a házfalakra és teraszokra aggatva.
Tiszta őrölt formában kínáljuk, ami nem tartalmaz semmiféle szinezéket, adalékot, illetve tartósítószert.
Receptek:
Le Syndicat de l'AOC Piment d'Espelette