Termékismertető: Borsfélék

Timut, a grépfrútbors

Szárított, zúzott borsköpeny, mely fantasztikusan karakteres, enyhén csípős aromával rendelkezik és egy semmihez nem fogható, kellemesen bizsergető érzést okoz a nyelven.

Fő jegyeinek – citrom és grépfrút- köszönhetően kiváló húslevesekhez, kagyló- és halételekhez, kacsához, borjúmájhoz, továbbá csokoládés desszertekhez. Az észak-nepáli Himalája lábainál termő Timut bors ugyanabba a családba tartozik, mint a szecsuán bors. Külső jegyeiben is hasonló, valamivel kisebb és sötétebb árnyalatú. Összehasonlíthatatlanul egyedi illattal rendelkezik, erős citrusos jellegű, grépfrútos parfümössége szinte bódítóan hat.

Felhasználása:

a Timut nepáli bors remekül illik kagylóhoz, halhoz, kacsához, a csokoládés édességeket nem is említve.

Próbálja ki a Timutot homárhoz, vagy Saint-Jacques kagylóhoz, és valódi élvezetben lesz része!

A Timut borsot felhasználás előtt meg kell őrölni, vagy mozsárban összezúzni. Ellentétben a tazmán vagy a rózsaborssal (melyek túl puhák), a Timut héja elég kemény a daráláshoz.

Timut borsos birsalmasült mézeskalács ágyon


Előkészület: 20 perc; Főzési idő: 2 óra, 20 perc

Hozzávalók, 4 személyre: • 4 birsalma • 300 g cukor • 1 l víz • 2 g Timut bors • 1 fél citrom • 250 g mézeskalács • 250 g mentoni citrom sorbet • 60 g sós vaj

Birsalma szirup: meghámozzuk a birsalmákat és a citromot. Egy szószos edényben, közepes lángon, 1 l vízben 1 órán keresztül kell főzni a Timuttal és a cukorral együtt. Amikor a birsalmák már puhák, de még ruganyosak, sütőben, 160 fokon egy és egynegyed órán át sütjük, úgy, hogy a tetejére öntjük a szirupot.
Mézeskalács: kockákra vágjuk a mézeskalácsot, gyenge tűzön serpenyőben 3-4 percig pirítjuk a sózott vajon (amíg aranybarna nem lesz).
Tálalás: a mézeskalács kockákra helyezzük a kihűlt birsalmákat és mentoni citrom sorbetet teszünk mellé.


Tchuli bors - Egyenesen a Himalája lejtőiről


Rendkívüli kuriózum, a helyiek által féltve őrzött kincs, semmilyen más borshoz nem hasonlítható. Teljesen egyedi illata van, melyben a füstös citromfű, a borsmenta és egy csipet ylang-ylang fedezhető fel. Ízében rendkívül friss és erőteljes, némiképp a citronellát idézi, egy kis fás-kérges felhanggal.

A tchuli felhasználása:

Titkos hozzávalója lehet sertés- és baromfi ételeknek. Leginkább halakhoz, kagylóhoz és tengeri herkentyűkhöz passzol, de szépen harmonizál zöldségekkel (érdemes kipróbálni salátákhoz) és remek társítás burgonyához. A thai konyhát feldobja, az egzotikus gyümölcsök ízét kiemeli.

Ördöghal curry


Hozzávalók: • 2 ek. növényi olaj, v. földimandula olaj (Hartls) • 1 fej közepes hagyma, finomra vágva • 1 chili paprika, kimagozva, és finomra vágva • 2 gerezd fokhagyma, zúzva • 1 db 2,5 cm-es gyömbér, reszelve • 1/2 kaliforniai piros paprika, kimagozva, felkockázva • 1/2 kaliforniai sárga paprika, kimagozva, felkockázva • 2 ek. Madras curry por (Thiercelin) • 400 ml kókusztej • 1 ek. mangó chutney • 1 lime • 1 kg. ördöghal, bőrözve, filézve, nagyobb kockákra vágva • 1 tk. friss koriander, finomra metélve (kicsit hagyni díszítésnek belőle) • 1 kk. tchuli bors, mozsárban összetörve • só

Elkészítés: Hevítsük fel az olajat, rakjuk rá a hagymát, a paprikákat és a fokhagymát. Közepes lángon főzzük addig, amíg meg nem puhulnak.

Adjuk hozzá a gyömbért és a chilit, majd kevergetés mellett főzzök még pár percig. Szórjuk rá a curryport, önstük fel a kókusztejjel, jól keverjük össze és várjunk, amíg felforr. Ezután még 5 percig forraljuk (időnként keverjük meg).

Közben fűszerezzük a halat sóval és tchuli borssal, majd locsoljuk meg a lime levével. A mangó chutney-t és a friss koriandert tegyük a szószhoz.

Óvatosan helyezzük bele a hal darabokat a szószba és további 5 percig főzzük.

Tálaljuk párolt basmati rizzsel, vagy valamilyen thai illatos rizzsel. A végén szórjuk rá a megmaradt korianderzöldet.