Termékismertető: Fűszerek és fűszerkeverékek

Széles választék a világ csodás fűszereiből


A legfrissebb és legjobb minőségű fűszerek változatos választékát kínáljunk a hétköznapi és egzotikus kulináris igényeknek egyaránt. Szárított bors, chili és tengeri só választékunk mellett rengetegféle színt és ízt kínálunk a Közel-Keletről, Afrikából, Ázsiából és még azon is túlról.

Ánizsmag

Pimpinella anisum, édes és aromás ízű eredetileg a mediterránból. Likőrhöz, regionális és etnikai konyha használja, édességekben, pl. görög dolmaban, brit ánizs golyóban, német Pfeffernusseban és springerleben, vagy mexikói forró csokihoz. Nyugtató és emésztés javító hatású.

Boróka bogyó

Juniperus communis, édes, gyümölcsös íz, a gin ismert íze. Észak-európai és skandináv konyhában ad egy éles ízt, főleg a vad húsoknak, sertéshúsnak, saványú káposztának. Kelet-Európában, roston sültekhez, és az észak olasz konyhában. Nem túl gyantás mint más édesítők.

Csillagánizs

Illicium vercum Fűszeres, aromadús illata csípősen édes, édesgyökeres ízt rejt. Sós és édes ételekhez egyaránt használják, főleg kinai, vietnami és indiai konyhában. Nyugaton húsételehez és bologniai mártáshoz.

Édesgyökér

Glycyrrhiza glabra Édes, ánizsos íz; medvecukor, barna sör (mint színezék), gyógyteában használt.

Vad édeskömény

Foeniculum vulgare, mag egy mediterrán sárga virágból, intenzív aromás, ánizsos ízű. Halhoz és szószokhoz kiváló, fontos fűszer a dél ázsiai és közép-keleti konyhában.

Fahéj / Cannelle de Ceylon

Cinnamomum zelanicum A laurissilva erdőkben élő fahéjfa szárított kérgéből készül. A cejloni esős évszak alatt gyűjtik be, májustól októberig. A kérget 30 cm-es hosszú darabokban a napon szárítják, majd feltekerik és aprítják. A jellegzetes fűszeres, édes íz a növény olajából jön. Használata: csoki, pite, fánk, forrócsoki, likőr, tea. Közel-Keleten csirkéhez, bárányhoz használják. Levesekben, saványúsághoz és nyersen is ehető.

Görögszéna / Görög lepkeszeg / Fenugrec

Trigonella foenum-graecum Édes ízű, indiai és arab konyhában használt, pl. savanyúság, curry, paszták, rizsek, teák, burgonya, spenót, arab süteményekhez. A juhár szirup megfelelő helyettesítője, nagyon egészséges édesítő.

Citromos koriander

Coriandrum sativum Inkább gyümölcs mint mag, az ánizs és édeskömény családból. Minta koriander de a citromos íz dominál, száraz pirítás előhozza a citrusos, meleg, diós, fűszeres, narancsos ízt. Használható salátákhoz, levesekhez, csirkéhez és királyrákhoz.

Sárga mustármag

Sinapis hirta Indiai konyhában kétezer éve használják, a franciák kétszáz éve.

Fekete mustármag

Brassica nigra Kisebb mint a sárga, több ezer éve dél mediterrán fűszer. Diós íze indiai vajban (ghee-ben) pirítva jön ki igazán. A közép-európai házi patikaban mézzel a köhögés ellenszere.

Szegfűszeg

Syzygium aromaticum Ez a kellemes illatú, erős, és átható ízű fűszer nagyszerű fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatású, így kiváló emésztési problémák kezelésére, valamint az étvágy fokozására. Szára vörösesbarnás színű.

Szerecsendió

Myristica fragrans Mint sok másik fűszert, a szerecsendiót előbb használták orvosságokhoz, mint ételekhez. A keleti medicina máig gyakran használja, leginkább emésztési problémák kezelésére vagy élénkítőszerként. Finoman ízesíti a gyümölcsöket, gratinokat, fehérmártásokat és soufflé-kat.

Szerecsendió-virág

Myristica fragrans A szerecsendió-virág közkedvelt színe, visszafogott íze és aromája miatt. Enyhébb erősebb és melegebb ízt ad, mint a szerecsendió. Pikáns levesek és tengergyümölcse tálakhoz, illetve pürékhez és mártásokhoz ajánlott.

Tonkabab

Dipteryx odorata Intenzíven aromadús fűszer, kissé égett zamattal, melyben megbújnak az édes somkóró, karamell, mandula és mokka ízei is. Gyakran használják créme brulée-hez, parfékhoz, puszedlikhez és cseresznyés desszertekhez. Ajánlott továbbá vöröskáposztához, krumplipüréhez, tökleveshez és kagylóhoz. Általában tejben áztatják, vagy reszelik.

Zöld kardámom

Elettaria cardamomum Erős íz és citromos illat jellemzi ezt a fűszert, mely tulajdonságai nagyszerűen kiemelik a sós és édes ételek ízét egyaránt. Gyakran nyersen is fogyasztják. Elengedhetetlen része az indiai curryknek és piláfoknak.

Édeskömény


Ismerheted ánizskapor és fennel néven is. Nem csak a konyhában, hanem a népi gyógyászatban is kedvelt. A Mediterráneumból származó fűszernövény termése csípős és kissé édeskés ízű, magján kívül a termése (sőt gyökere, szára és levele) is tartalmaz illóolajat.

Szeretnénk bemutatni egy izgalmas receptet, melyben hangsúlyos szerepe van az édesköménynek:



Fűszeres csicseriborsó gulyás


Hozzávalók 4 főre: • 4 csésze főtt csicseri borsó • 1 fej karfiol • 1/2. csésze oliva olaj • 2 köz. fej fehér hagyma, kockázva • 8 gerezd fokhagyma, zúzva • 1 tk. köménymag • 2 tk. kurkuma • 2 tk. fahéj • 2 tk. édeskömény • 1 tk. cayenne bors • 2 citrom leve • 1 citrom, gerezdekben • só • 2 tk. frissen őrölt bors • petrezselyem

Elkészítés: Szedjük a karfiolt rózsáira és pirítsuk meg 1/4 csésze olajon, várjuk meg, hogy elkezdjen puhulni és pirulni. Egy nagy edényben hevítsük fel a maradék olajat, szórjuk bele a hagymát és pirítsuk üvegesre.

Adjuk hozzá a fokhagymát, a köményt, a kurkumát, a fahéjat, az édesköményt és a cayenne-t. Nagyjából fél perc múlva szórjuk hozzá a csicseriborsót, öntsük fel egy kis vízzel és hagyjuk főni.

Mikor a karfiol már megpuhult, rakjuk a csicseri borsóhoz és tegyük hozzá a citromot is. Sózzuk meg, és öntsük fel annyi vízzel, hogy gulyás állagú legyen.

A végén adjuk hozzá a borsot, további sót, ha szükséges, és az aprított petrezselymet.

Tálaljuk kuszkusszal!

Görögszéna mag


A görögszéna Ny-Ázsiában és a Földközi-tenger vidékén őshonos. Már az ókorban is igen népszerű volt az egyiptomiak, rómaiak és görögök körében.

Levelének alakja miatt lepkeszeg néven is ismert. Fogyasztásra leginkább okker színű, aromás magocskája alkalmas.

Elsősorban az indiai konyha alapanyaga, minden curryben megtalálható, de kiváló fűszere a piláfoknak és különböző kenyérféléknek is.

Sárga mustármag


Mely nyáron különösen hangsúlyos lehet savanyúságok, marinádok készítésénél, de bátran használhatjuk grillezett húsok fűszerezéséhez is.

Citrom-mirtusz - Ausztrália frissítő íze


Ez az Ausztráliában honos örökzöld, rendkívül magas illóolaj tartalommal rendelkezik, 95%-os koncentrációban találhatunk benne citrált.

Felhasználása:

Ideális fehér húsokhoz, halakhoz, tenger gyümölcseihez, de az ázsiai konyhát is remekül kiegészíti.

Ezen kívül szépen harmonizál tejes alapú desszertekkel, kiváló fagylalthoz, meleg italokhoz, de egzotikus levesekhez is bátran használhatjuk.

Citrom-mirtuszos csirke


Hozzávalók, 4 személyre: • 4 egész csirkecomb • 1 kg burgonya (hámozva, 5 cm-es darabokra vágva) • 1/4 csésze citromos olívaolaj • 2 tk. citrom-mirtusz • 2 gerezd fokhagyma (zúzva) • 2 citrom (gerezdekre vágva) • 2 babérlevél • 2,5 dl száraz fehérbor • petrezselyem (dekoráláshoz)

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra. Sós vízben főzzük a burgonyát 5 percig, majd csöpögtessük le. Helyezzük egy serpenyőbe a csirkéket és a burgonyát, öntsük fel borral. Fűszerezzük és rázogassuk össze.
Süssük 45 percig (amíg hús megpuhul és arany színű lesz).
Tálaljuk apróra vágott petrezselyemmel.

Citromos koriander - az ősi ajlzószer


A koriander az egyik legősibb fűszer, már az Ótestamentumban is említést tesznek róla. A Földközi-tenger vidékéről származik, a zellerfélék családjába tartozik.

A citromos koriander karakterét a citrusos és enyhén szénás parfümösség adja meg. Külső jegyeiben kissé eltér a koriandertől, mert halványabb színű (világos sárga) és nem szabályos gömb, hanem nyújtott forma.

Felhasználása:

Nemcsak a gasztronómiában, hanem a gyógyászatban is alkalmazható, hiszen felveszi a harcot a migrén ellen, jó hatással van az emésztésre és nyugtató hatású. A konyhában nagyon jó társítható vörös húsokhoz, baromfihoz, halakhoz és zöldségekhez. Aromatikus jegyei miatt remekül illik felvágottakhoz, de akár süteményekhez is. Vadhúsok marinádjaihoz elengedhetetlen.

Citromos korianderes sárgarépa leves


Hozzávalók: • 1 tk. olívaolaj• 1 fej vöröshagyma (aprítva)• 50 dkg zsenge sárgarépa (aprítva)• 1 tk. citromos koriander mag• 1,2 l zöldség alaplé• 1 nagy csokor friss koriander• tengeri só• fekete bors

Elkészítés: Hevítsük fel az olajat egy mélyebb edényben, adjuk hozzá a hagymát és a répát. Pirítsuk 3-4 percig, amíg el nem kezd puhulni. Keverjük hozzá a citromos koriandert és a fűszereket, főzzük további 1 percig. Öntsük hozzá a zöldséglevet, forraljuk fel, és főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Botmixerrel/turmixgépben elegyítsük, amíg krémes nem lesz az állaga. Szórjuk meg friss korianderrel és tálaljuk.