Szarvasgombák - "A konyha gyémántjai"
Az igazi szarvasgomba illat- és ízvilága olyannyira karakteres, hogy többnyire fűszerként használatos a konyhában. A legfontosabb tudnivaló a gasztronómiailag felhasználható különféle szarvasgombákról, hogy illatanyagaik zsírban és olajban oldódnak, magas hő hatására azonban elbomlanak és elveszítik élvezeti értéküket. Ha a szarvasgomba illata erős és átható, akkor az íze is megfelelő lesz.
A friss szarvasgomba csak nagyon speciális helyeken nő (megfelelő összetételű és vízháztartású talaj, ideális hőmérséklet, fásszárú növények, általában tölgyfélék társasága), ráadásul a változatos fajtákat csak bizonyos meghatározott időpontokban lehet begyűjteni. A különféle típusokat nem egyszerű megkülönböztetni, nagy szakértelem, sok tapasztalat és jó orr segíthet a vásárlásnál a döntésben.
A Lenz cégnél a friss szarvasgombákat személyesen Bettina vizsgálja meg darabonként. A tökéletes friss szarvasgomba csak óvatosan szimatolva ismerhető fel, kizárva minden külső befolyásoló szagot (például parfüm vagy füst). A helyi szakértők segítségével Bettina Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban keresi a legjobb szarvasgombákat.
"Friss szarvasgomba vásárolása közvetlenül a szarvasgomba keresőből olyan élmény, amelyet mindenkinek kívánok az életében.” - mondja el nekünk Bettina.
A közelmúltban séfjeink Alvincinél találkozhattak Bettinával egy interaktív szarvasgomba-workshop keretében, ahol a sok izgalmas ismeret és sztori mellett empírikusan is megtapasztalhatták és tanulmányozhatták ezt a semmihez nem hasonlítható és értékes “fűszert”.