Termékismertető: Borsfélék

Zöld bors lében


A Madagaszkárról származó zöld borsot kézzel válogatják és csak kiváló minőségű szemeket használnak fel. Miután dobozba kerül kizárólag sóval és vízzel érintkezik, semmilyen adalékot, színezéket, vagy tartósítószert nem tartalmaz. A csomagolási technikának köszönhetően a zöld bors bogyók tiszta, nemes íze ropogós zsengeséggel párosul.

Ajánljuk: szószokhoz, pácokhoz, húshoz, halhoz, baromfihoz.
Kiváló az ízhatása majonézben, aoilis-ban, bouillabaisse-ban, vagy akár hamburger húsban.

Használhatjuk egész szemként, vagy zúzva.

Felbontás után öntsük át jól zárható üveg edénybe, és tartsuk hűtőben.

Zöld borsos mignonette szósz


Hozzávalók:• 3 ek. salottahagyma, apróra vágva • 1 ek. friss rozmaring, apróra vágva • 1 1/2 ek. friss zöld bors, zúzva • 1/2 csésze Thiercelin vörösbor ecet • 1/8 tk. só

Keverjük össze a hozzávalókat, majd hűtsük 30 percen keresztül. Kínáljuk osztrigához!

Citrombors - a citrusos intenzitása


Az általunk forgalmazott Thiercelin citrombors egy nagyon izgalmas borskeverék, mely Sarawak feketeborsból, Sarawak fehérborsból és combavaból (kaffir lime) áll.

Semmilyen mesterséges adalékot, vagy aromát nem tartalmaz, pusztán az egzotikus combava biztosítja az üdítő citrusosságot!

Ha eddig még nem tetted, mindenképp próbáld ki, akár egy finom grillezett húshoz, akár zöld körethez, vagy salátához.

Több receptet ajanlhatunk, pl. citromborsos csirke, citromborsos fehér hal cukkinival, vagy citromborsos bébi brokkoli. Most eláruljuk az egyik kedvencünket:

Citromborsos steak


Hozzávalók, 2 személyre: • 30-35 dkg marha hátszín • 1 ek. friss oregánó • 2 gerezd zúzott fokhagyma • 1 tk. oliva olaj • 1 tk citrombors, Thiercelin

Elkészítése: Melegítsük elő a grillsütőt. Közben tisztítsuk meg a húst a faggyútól.

Keverjük össze egy kisebb edényben az oregánót, a fokhagymát, a citromborsot és az olajat. Jó alaposan dörzsöljük be vele a hús mindkét oldalát.

Grillezzük 15-18 percen keresztül (attól függően mennyire szeretnénk átsütni), félidőben fordítsuk meg.

Ha elkészült vágjuk átlósan vékony szeletekre. Ízlés szerint szórhatunk még rá friss oregánót.

Bors és borsfélék


A fekete, fehér és a zöld bors ugyanannak a tropusi kúszónövény Piper negrum-nak a termése. A forró éghajlat és az egylenítői monszun kedvez a bors, csak indiában, példalul 75 fajtájának.

Mint a bor esetében, a borsnál is döntő a származási hely (ill. a terroir), mert a föld, az asványanyag tartalom, a napfény, és az esőzés meghatározza a bors ízét és aromáját. A legjobb bors félék a termelési régióról vagy az export kikötőről vannak elnevezve.

Az érettség és a feldolgozás meghatározza a bors színét, ízét és az aromáját.

Kerala Telicherry feketebors - India

A legjobb, és az egyik legnagyobb méretű, indiai fekete bors. Télt komplex ereje és markáns citrusos aromaja van. A legerőssebb fekete borsunk, 6,6 % piperin tartalommal. Használata szinte mindenhez ajanlott.

Lampung feketebors - Indonézia

Az indonéz Kota Bumi régióból. Árnyékban nő a gazdag erdei föld fölött, a bors nagyon pikáns. Magas minőségú, a termés 1%-át szelektálják értékesítésre. Jól illik a vörös húshoz, szarnyásokhoz, grillezett zöldséghez, paradicsom szószokhoz és sajtokhoz.

Ambolikpiky feketebors - Madagaszkár

Az Ambolikpiky ültetvényről, a Sambirano völgyből, Észák-Nyugat Madagaszkárban. Nagyon aromás, meleg fenyőmag és friss zöld gyümölcs íz jellemzi. BIO. Kiegészíti a sertés húst, erősíti a marhahúst, hangsúlyozza a tojást és kiemeli a finom olajban gazdag halakat, pl. füstölt vagy pacált lazact.

Sarawak feketebors - Malajzia

Csúcsminőségű malaj bors féle, erős föld, fa, szárított zöldfűszer és pirított ízű, enyhén csipős. Japán és egyes ázsiai műértők kedvence. Hő hatására kissé keserű lesz, így a főzés végén érdemes felhasználni.

Malabár fehérbors - India

Nagyon erős íz, kecske sajt és zöldfűszer illata. Fehér húsokhoz.

Muntoc fehérbors - Indonézia

Fa és föld ízű. Szárnyasokhoz és zöldségekhez. Ezt a fehér borsot az indonéziai Bangka szigeti faluban, a Muntoc hegyekben termelik. Hét napig tartják folyóvízben amitől a külső héj leválik. A rituális "nari mereca" tánccal választják le a bors szemeket a fürtről. Majd újra átmossák és a napon szárítják, amitől a szemek kifehérednek. Gazdag, boros íz, ami kitűnő fehér húshoz - pl. sertés, borjúbordaszeletek, szárnyasok, hal és rákfélék - meg rizs, tészta, párolt zöldség, kék sajt és körte.

Penja zöldbors - Kamerun

Legritkább borsok egyike, a Kamerun vulkánikus föld és az ekvátori klima adja a lágy, finom ízt, friss citrusos illátot és ízletes forróságot. Hal és delikát hús ételekhez.

Pondicherry vörösbors - India

A Thiercelin gyartó sajat exklusiv édes és csípős pirosborsa. Karamellizált, gyümölcsös, édes-csípős íz. Vörös és fehér húsokhoz, salátákhoz, és gyümölcs tortához.


Borsnak nevezett nem borsok


Léteznek borsos ízű fűszerek, amik nem igazi borsok. Ilyenek, példalul: a hosszú, a kubéba, a maniguette, a “rózsaszín bors," a szecsuáni, a selim, a szegfű, a tazmán és a voatsiperifery borsok.

Hosszú-bors - India

Piper longum, az indiai bors rokon növénye, íze enyhébb, illata szinte azonos a fekete borséval. Már az ősi görögök által jól ismert, fontos fűszer volt, de mára ritkán használják, pl. az indiai pickleben, észak-afrikai fűszer keverékekbe, és a malajziai és indonéz konyhában. Érdemes kísérletezni vele! A konyhán kívül, hagyományos hindu afrodiziákum és élénkítőszer, meg fontos ayurvedikus fűszer.

Kubéba-bors - Indonézia

Piper cubeba, vadon termő kúszónövény éretlen termése. Íz és illat mintha a fekete bors és a szegfűbors keveredne. Lágy és enyhén csípős kesernyés íz. Gyülmöcsös és gyömbéres kalácsokba, sütikhez, friss gyümölcshöz, pl. ananász, eper, fügéhez. Általában arab fűszerkeverékekhez használják.

Maniguette - Nyugat-Afrika és Etiópia

Az éden szemcséiként ismertek. A gyömbércsaládból származó, melegen csípős magok. Leggyakrabban feketebors helyett használják, zöldségekre őrölve.

Rózsaszín bors - Réunion sziget

A szumák növénycsaládból származó bogyókból készítik. Törékeny héjú, édes, aromatikus és enyhe ízű, a borsfajták csípőssége nélkül. Leginkább Réunion szigetén termelik.

Selim bors - Nyugat-Afrika

Xylopia aethiopica, több néven ismert borsfa, arabbors, "kili," "guineai" vagy "szenegáli" bors. A pézsmaszagú fűszert gyakran használják Ny-Afrikában, levesekben vagy füstölt formájában hal bedörzsölésére. Az egész hüvely használata ad egy aromás kubéba borsos, szerecsendiós, és enyhén gyantás ízt.

Szegfűbors - Karib-szigetek

Pimenta dioica, angolul, "all spice," a Karib-szigetekről származik, örökzöld fa termése. Az íz borsra emlékeztető, gyengen égető aromás, az illat szegfűszeg, szerecsendió, és fahéj keveréke; egyes fűszerek ízét kiemeli, míg másokét elnyomja. Használt a karibi és a levantei pörköltekben, indiai chutney és curry-ben, Európában pl. kolbászokban, süteményekben, forralt borban.

Szecsuáni bors - Kína

A Zanthoxylum piperitum, magokat általában nem, csak héjukat hasznosítják. Átható, erős ízű fűszer, mely kissé lezsibbasztja a nyelvet. Aromája citromos, fás.

Tazmán bors - Ausztrália

Tasmannia lanceolata Az eredetileg őshonos ausztrál bors, különleges virágos aromája, elsőre édeskés íze, késöbb válik pikáns, csípőssé majd zsibbasztóvá. Bárány, sertés és vad sültek ízesítéséhez, grillezéshez. Mozsárban a legjobb a feldolgozása.

Timur bors (टिमुर) - Nepál, ÚJ

Ez a ritka bors fajta a Zanthoxylum családból származik mint a szecsuáni bors. A jellemzője a citrusos íz és friss, rusztikus, citromos-grépfruitos aromája. Jó a halhoz, rakhoz, fehér húshoz és desszertekhez is (ananász, mangó, stb.) Izgalmas!

Voatsiperifery vad bors - Madagaszkár

Piper borbonense, az egyik legritkább és legkülönlegesebb bors, csak 1500 kg-ot szüretelnek évente. Vadon nő a madagaskári keleti esőerdőkben, az őslakók kézzel szelektálják és szüretlik. Finom földes, fás ízű, frissitő hatású, citrus és virágos aromákkal. Hosszan tartó íz, ideális bárányhoz, sertéshez, gyümölcs és csokoládéhoz.