Boggioli Podere extra szűz olívaolaj
Toscano IGP Colline di Arezzo
Szívből ajánljuk a Boggioli Podere díjnyertes toszkán olívaolaját katalógusunkban!
A Firenzétől délre egy órányira fekvő Boggioli farm alapító tulajdonosai több mint 15 éve kínálják finom terméshozamukat, melyet friss zamat, szín, alacsony savtartalom és egy pikáns befejező íz jellemez, ami nem véletlenül nyerte el Európa-szerte a kifinomult mégis robosztus olivaolajnak járó elismerést.
Boggioli olívaolaj titka: a 460 m tengerszint feletti magasságban ideális mikroklímájú és talajösszetételű ősi teraszokon termesztett, mintegy 1000 olajfa gyümölcse. Az olivaolaj egy hagyományos keveréke a Frantoio, Moraiolo, Leccino és Pendolino olajfák préselt gyümölcseinek, melyeket vegyi rovarirtó és gombaölő szerek nélkül termesztenek, az EU előírásoknak megfelelő szerves trágyát használatával.
A szüret és préselés
November első két hetében kézzel takarítják be a termést, óvatosan, hogy ne sérüljenek a szemek, majd jól szellőző száraz csomagokban szállítják a
frantoio (présház)-ba, ahol a megfelelő feltételek biztosítottak, mint a száraz és szénsavas levegő. Először lemérik, mossák majd darálják a bogyókat. A kapott pasztát centrifugálják 25°C-on amig a tiszta olaj el nem válik a többi növényi eredetű folyadékoktól.
Az így kapott zöld-arany nektár visszaszállítják Boggioli birtokra, ahol zárt rozsdamentes acél tartályokban állandó hőmérsékleten tárolják, hogy az oxidációt megakadályozzák. Majd palackozzák, 500 ml-es és 1 l-es sötét UV-szűrő üvegpalackokba, illetve 5 L-es rozsdamentes acélkannákba.
Összetétel és íz
A Boggioli extra szűz olívaolaj friss növényi íze a rendkívül alacsony, 0,1-0,2%-os savtartalomból ered, mely többszörösen a 0,8%-os, hivatalos határérték alatt van.
A jelenlegi évjárat analízise itt található.
Színe intenzív, aranysárga, nyomokban zöld, áttetsző. Aromája az articsóka, mangold és a fűszernövények intenzív illatára emlékeztet. Az íze lágy, gyümölcsös, a fehér alma, érett banán és articsókajellegzetes zamata. A fűszeres, kesernyés utóíz nagyon kiegyensúlyozott és elegáns. Tökéletes előételekhez, zsenge nyers zöldségekhez, pirított vargányával, grillezett vörös húsokhoz.
Díjak és elismerések
A Boggioli olaj
már kitüntette magát a társai között: rendszeressen a top 20 toszkánai olajok között mozog, képviselve a Slow Food Toscanát. Megnyerte a Festambiente fődijat, valamint egy Feinschmecker ajanlott olaj is.