TermékismertetőDió- és magfélék

Magvak



Fenyőmag - Piemont, Olaszország

Az olasz konyha elengedhetetlen kelléke a pinoli, a fenyőmag. Augusztus és szeptember körül a fenyőfákról lehulló tobozokat begyűjtik, a fenyőkúpok belsejében, a kemény hosszúkás levelek alatt megtalálhatóak a fenyőmagok. A fenyőmagmagról lehántva a külső héjat marad egy fekete "varázslatos" porral bevont finom aranyszínű hártya a magon.

Klassikus ízkombináció olivaolajjal és Parmigiano sajttal, egy főszerepelő pestoban. A fenyőmag sok gazdag, olasz desszert receptben megtalálható, különös tekintettel a biscotti-ra.

Tárolás zárt, hűvös, száraz helyen.



Fűszervajas papardelle fenyőmaggal


Hozzávalók: • 1/4 tk. sáfránybibe (Thiercelin) • 1 csipet só • 225 gr papardelle tészta • 225 gr zöld spárga (fél cm-es darabokra vágva)

Fűszervajhoz: • 100 gr vaj • 2 tk. extra szűz olivaolaj • 6 közepes fej mogyoróhagyma • 1/2 tk. édes paprika • 1/2 tk. őrölt gyömbér • 1/2 tk. őrölt koriander • 1/4-1/2 tk. cayenne bors • 1/4 tk. őrölt chili • 1/4 tk. őrölt kurkuma • 1/4 tk. só+ finom szemű tengeri só • fekete bors

Szóráshoz: • 60 gr fenyőmag (pirított, aprított) • 2 tk. menta levél (durvára vágva) • 2 tk. petrezselyem (durvára vágva)

Elkészítése: Először készítsük el a fűszervajat: Tegyük a vajat és az oliva olajat egy serpenyőbe, süssük benne a mogyoróhagymát kb. 10 percen keresztül. Ezután keverjük bele az összes fűszert, a sót és a frissen őrölt fekete borsot. Vegyük le a tűzről (de tartsuk melegen).

Forraljunk egy edényben vizet, főzzük a tésztát al dentére. Fél perccel az elkészülte előtt dobjuk bele a spárgát is. Jól csöpögtessük le az egészet, majd helyezzük egy nagy serpenyőbe.

Közben egy mozsárban zúzzuk össze a sáfrányt a sóval és szórjuk a forró tésztára. Öntsük rá a fűszervaj felét, majd szórjuk meg a petrezselymes-mentás-fenyőmagos keverékkel. Rázzuk össze, ha szükséges adjunk még hozzá a fűszervajból. Dekoráljuk pirított, egész fenyőmagokkal!

Tökmag


Kínálunk erőteljes osztrák tökmag termékeket (olaj, pesto, chutney és a tészta).

Diófélék


Macadám dió - Byron Bay, Ausztrália

Natúr, egész. Ezt az édes, olajos, ropogós és puha húsú diót Ausztráliában fedezték fel 1800 években, majd Hawaii-on lett nagyon népszerű az 1970-es években. Remek feltét salátákhoz, pörköltekhez, rizses tálakhoz és desszertekhez. A makadám a kókusszal, csokoládéval, sőt hallal is kiválóan párosítható. A legjobb eredményért: először pörköljük, majd lehűtve szeleteljük vagy daráljuk.

Receptjavaslatokért látogasson el az Australian Macadamia Society honlapjára (angolul)!

Dió, Chandler fajta - California, USA

Felezett, fejtett. A Kaliforniában nemesített és díjazott extra könnyű, jó minőségű, nagy méretű dióbél világszerte ismert. Elegáns szín, a szájban könnyen roppanó, lágyan diós íz.

Ha megkóstolod meg fogod érteni miért a legkeresettebb dió! Recept ötletek találhatóak a California Walnut Growers Association website-on, pl. hummus, pesto, saláták, lasagne és hagyományos és innovácios sütemények.

Marcona Mandula - Alicante, Spanyolország

Fejtett. A mandulák "kirlálynője" csak a valenciai Murcian régióban található. Rövidebb, kerekebb, lágyabb és édesebb, mint a kaliforniai fajta, a mediterrán klima ad a marcona mandulának egy édes és enyhén keserű ízt. Ezért a marcona a legjobb mandula süteményekhez, mártásokhoz és nassolásra is (pirított és sózott).

Mogyoró - Olaszország és Törökország

Blansírozott. Több fajta mogyoró letezik a két országban, mindegyik jó minőségű. Az olasz fajták közül jól ismert a DOP Piemontese "édes Langhe gömbök" delikát íz és csodálatos pirított aromája. A déli Avellinoban termesztett DOP Giffoni mogyoró, héjaból könnyen fejhető, jól bírja a magas hőt, ezért ideális sütésnél. A viterboi Lazio "Római mogyoró," lágyabb és ideális biscotti-hóz.

A törököknek van két fajta kiváló minőségű mogyorója, Ordu Levant és a nagyobb Giresun, mindkettő az északi Fekete-tenger part környékén termesztik.

The Hazelnut Council széles recept választékát kínálják, a szokásos édesipari alkalmazásokon tűl.

Pekándió - Louisiana, USA

Blansírozott. A nagyra becsült pekándió az egyetlen őshonos észak-amerikai dió fajta, ami az Algonquin indiánok és más törzsek fontos és alapvető tápláléka volt. A Mississippi folyónak és a technikai féjlődésnek köszönhetően, New Orleans lett már gyarmatosítás idején a pekándió központi piaca és elosztási központja. A magas olajtartalom és édes íz miatt a pekándió kiváló desszertekhez (pl. a jól ismert pekándió pite és cookie), de izgalmas a salátákhoz, a töltelékekhez, csirkét vagy hal bundázásához. Csodálatos önmagaban - egészben, pörkölt és sózott vagy csokoládéval bevonva.

Sok kedvenc pekándió recept taláható a National Pecan Shellers Association website-on.

Pisztácia - Kermann, Irán

Enyhén sózott. A legjobb és legtöbb pisztácia Iránból jön. Delikát, diós íz. Nagyon jó fehérje forrás, magas tápértékű energia forrás, és magas kálium, kalcium és foszfor tartalom.