Vanília - a fűszerek királynője


A vanília a trópikus kúszó orchidea, a Vanilla planifolia toktermése. A jó szürethez a vanília orchideának szüksége van egyaránt fényre és árnyékra, nedvességre és hőre, valamint fákra, melyek koronájába megkapaszkodhat. Ez a növény mindössze egy napot virágzik az évben, melynek csupán a felében porozható.

A madagaszkári Bourbon vanília a második legdrágább természetes ízesítő anyag a sáfrány után. Utánozhatatlan aromája hosszas érlelés eredménye: szüretelése után a terméseket szétválogatják, leforrázzák, majd 24 óráig sötét pamuttakarókban izzasztják. Így hozzák ki a fűszer jól ismert egyedi ízét, illatát és színét.

A vaníliaterméseket ezután napokig a napon szárítják, majd fémtartályokba zárják, hogy fokozzák az aromát. Az eljárás után a vanília jól ismert fényes, barna és enyhén ráncos formát ölt. Az érlelt vaníliatermések sokáig elállnak, legjobb őket üvegtartályokban tartani.

A Bourbon vaníliatermésnek (Vanilla planifolia) van a vaníliák közül a legerősebb aromája. Erős, meleg, enyhén édes íze van. Ideális rákfélékhez és tengeri gyümölcsökhöz, valamint a hagyományos desszertekhez és süteményekhez.

A tahiti vaníliatermések (Vanilla tahitensis) a Csendes-óceáni szigetekről származnak. Sötétbarna húsos termései 15 - 20cm hosszúak. Egyedi ízűk az utóbbi időben nagy népszerűségre tett szert.

Az érlelt vaníliatermések mellett cégünk más formákban is kínál vaníliát:

A koncentrált vaníliapaszta az egész vaníliák egyszerű helyettesítője. Íze rendkívüli, ráadásul a termésekkel ellentétben nem szárad ki. A pasztában lévő egész vaníliamagok megadják a belőle készülő ételnek a gourmet megjelenést. Minden 65g-os üvegben 11 egész vaníliabab van feldolgozva. A természetes tartósítást a cukor használata biztosítja. Egy teáskanálnyi egy egész vaníliatoknak felel meg.

A vanília aromakivonatot a termések alkohol és vízben való természetes érleléséből nyerik. Intenzív aromával és ízzel rendelkező koncentrált kivonat.

Termékismertető: Vanília és vanília termékek