Chili paprikák

Termékismertető:: Chili és paprika

Füstölt paprika por


A Spanyolországból származó édes füstölt pimento port, most akciós áron kínáljuk.

Akár markánsabb húsételeket, pörköltet, gulyást, akár zöldséges ragukat ízesítünk vele, abban biztosak lehetünk, hogy varázslatossá teszi a végeredményt!

Egy klasszikus recepttel készültünk, bizonyítván a füstölt paprika sokoldalú felhasználhatóságát:

Füstölt paprikás sült csirke


Előkészület: 10 perc
Sütési idő: 1 óra 15 perc

Hozzávalók, 4 személyre: • 2 tk. füstölt paprika por, Thiercelin • 2 tk. olvasztott vaj • 1 tk. fokhagyma por • 1 1/2 tk. só • 1/2 tk. őrölt fekete bors • 1 egész csirke ( 2-2,5 kg) • 4 tk. méz • 2 tk. citromlé

Elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 160 C-ra. Keverjük össze a vajat, a füstölt paprikát, a fokhagymaport, a sót és a borsot. Kenjük be vele a csirkét, ezután rakjuk egy sütőedénybe. Melegítsük fel a mézet és a citromlét egy kis edényben, tegyük félre.

Süssük a csirkét 160 C-on egy és egynegyed órán keresztül. 35 perc elteltével kenjük meg a mézes citromlével, ezt 15 percenként ismételjük meg. Mikor elkészült, ízlés szerint utánsózzuk, borsozzuk.

Piment d'Espelette / Ezpeletako biperra AOC AOP


A Piment d'Espelette nem régen megkapta a védett eredetü megjelölést AOC/DOP 1999-ben, az egyetlen a francia fűszerek közt. Ez a csodalatosan összetett paprikafajta sötét, gazdag es füstos-pirított íz eltér a szokásos paprikáétól és csak közepes hőfokú (4000 intenzitivitás a Scoville skálán.) A csípősség érezhető, hosszan felödik és megmarad, majd kiegyenlítődnek az édes ízek és a szénás, gyümölcsös, pirított aromák.

Használat

Fontos szerep a baszk konyhában, a helyi pipérade (a hagyományos baszk lecsó), a bayonne-i sonka, és a csirke basquaise.

Kíváló főzéshez, szószokhoz, pácokhoz és főzőolaj ízesítéséhez. Remek kiegészítője leveseknek, tésztaféléknek, rizses és rakottételeknek. Nyersen a főzés végén használva kihangsúlyozza az ételek ízét, valamint különleges alternátivája a megszokott feketeborsnak.

Történelem és termelés

Ezt a különleges baszkföldi paprikát, mely kultivált az északi Pyrénées-Atlantiques hegyekben, az Espelette és a környező falvakban termesztik.

A 16. században az Újvilágból érkező paprika most fontos az egész baszk kultúrának. Késő nyáron szüretelik és szeptember során jellegzetes füzérekben szárítják a házfalakra és teraszokra aggatva. Tiszta őrölt formában kínáljuk, ami nem tartalmaz semmiféle szinezéket, adalékot, illetve tartósítószert.

Receptek: Le Syndicat de l'AOC Piment d'EspeletteSpanyol Pimentón


A pimentón a spanyol konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Ez a Capiscum annuum fajta kerek formájú, barackméretű és narancs-piros színű, halványabb mint a magyar paprika. Az íze enyhe, édeskés. Gyakran használt chorizo kolbászban, lomo húshoz, chilindron mártásban, poliphúshoz és mint tükörtojás ízesítése.


Pimentón de la Vera DOP


A leghíresebb spanyol paprika az Extremadura-i La Vera völgyéből származik, melyet nem véletlenül tartanak az Ibériai-félsziget „Szegedé”-nek.

Termelés

A márciusban ültetett paprikákat kézzel szüretelik szeptember és november között. A termést két hétig szárítóházakban füstölik égetett tölgyfa felett, naponta forgatva. A szárak és magvak eltávolítása után a paprikákat gondosan, lassan őrlik, így elkerülve a súrlódás okozta hőt, ami károsíthatná ízét és színét egyaránt.

Az íz füstös, édeskés, és összetett.

Használata: sült burgonya gratinnak, spenótos csicseriborsó pörkölt, különböző haltálak és babos ételek.

A háromféle La Vera Pimentón (Dulce, Agrodulce és Picante) közül mi kedveljuk és kínáljuk az édes (dulce) valtozatot.

Receptek: Pimentón de la Vera DOP


Szárított chilik Mexikóból


Pasilla

Hosszúkás, vékony paprika, általában 15-30 cm hosszú és 3 cm átmérőjű. Érés során sötétzöldből sötét barnára vagy lilára változik. Enyhén csípős ízű, 1000-2000 Scoville-egységben mérhető ereje.

Cascabel

Apró, kerek chili paprika, a Capsicum annum kultúrából. Neve, mely spanyolul "csörgőt" jelent, a szárított paprikák által kiadott hangból ered. 1000-2500 Scoville-egységben mérhető ereje.

Guajillo

Húsos, éretten sötét vöröses-barnás színű paprika, melyet visszafogott csípősség jellemez. Mexikóban az egyik leggyakrabban termesztett chili. Ereje 2500-3000 Scoville-egységben mérhető.

de Arbol

A de Arbol gyakran használt, vékony, közepesen csípős mexikói chili. Neve, mely "fa-szerűt" jelent, fás szárából ered. A cayenne borssal áll rokonságban, ereje 15,000-30,000 Scoville-egységben mérhető.

Piquin

Nagyon erős, apró, maximum 2 cm hosszú vörös chili. Citrusos, füstös és diós aromájú. Leginkább savanyúságként, salsákhoz és mártásokhoz, valamint levesekhez és ecetekhez használják. Ereje 40,000-58,000 Scoville-egységben mérhető.

Habanero

A "havannai" chiliként ismert paprika, latin nevén capsicum chinense Jacquin, a Capsicum család legintenzívebb erejű chilije. Az ultra csípős szószok és tálak népszerű hozzávalója. Ereje megüti a 100,000-350,000-es Scoville szintet.

Tomatillo

Latin nevéből (Physalis ixocarpa) is látszik, hogy ez a paprika nem a capsicum család tagja, hanem a paradicsom-félékhez tartozik. Elengedhetetlen hozzátevője a zöld szószoknak és guacamoléknak. Zöld színű, nagy és kerek formájú. Fanyarkás, édes ízű.