Virágok

Szárított virágok


A virágok használata a konyhában egészen a római korig, valamint a kínai, közel-keleti és az indiai kultúrára vezethető vissza. Az ehető virágok különösen népszerüek voltak Angliában Viktória királynő uralkodása alatt. A mai szakács használhatja a virágokat az étel eleganciájának fokozására, teszik ezt egyszerü módon, tiszteletben tártva a termeszetes finomságot. Kínálatunk: szárított hibiszkusz és narancsvirág.

Hibiszkusz, Hibiscus rosa sinensis - Áfonya aroma citrusos jegyekkel. Jól használhatóak az enyhén savas szirmok salátákhoz vagy köret ként. Finom teának is.

Narancsvirág - Gyümölcsös illat, dekoratív és legfőképpen ehető díszítés. Ez a szárított narancsvirág. A narancsvirág érzéki illatát ősidők óta afrodiziákumként használják. Még Kleopátra is szerette és használta. A narancsvirág párlatából készült víz sok ital karakterisztikáját adja a Közép Keleten.

A Dobos C. Józsefe Tejes csészet – kókusztejből narancsvirággal

A Dobos mester narancsvirágos tejes csésze - egy angol kréme - receptje ezúttal kókusztejből készült.

Hozzávalók 4 felfújtformához: • 400 g kókusztej (konzerv) • 0,5 dl tejszín • 5 tojás sárgája • 2 evőkanál cukor • 2 teáskanál szárított narancsvirág • 1 evőkanál rum

Elkészítése: A tejszínt és a kókusztejet narancsvirággal felforraltam és lefedve 10 percig állni hagytam, majd leszűrtem. Kicsit hűlve (szobahőmérséklet) kevertem hozzá a többi alapanyagot. A formákat magas falú tepsibe helyeztem és megtöltöttem a tejes keverékkel. A tepsibe forró vizet töltöttem, úgy, hogy a formák feléig érjen. Lazán alufóliát terítettem rájuk és 120-130 fokos sütőben 35-45 percig gőzben főztem. Akkor jó amikor „rezgősre” sül. A tepsiből kiemeltem a formákat, először rácson, később hűtőben hagytam alaposan áthűlni. Tejszínhabbal és pirított kókusszal tálaltam.

Forrás: Dobos C. József, 1889 és http://reformkorikonyha.blogspot.hu/

Kristályozott virágok


A dél-nyugat franciaországi Toulouse közelében oly régi időkből ismertek a confiserie virágok, különösen az ibolya és a mimóza, mint a confisserie gyümölcsök. A középkorból ismert korai cukorkák, mint első édességek vagy díszítők, ma is színt és különös ízt visznek a desszertek világába. Ideális meglepetés ínyenceknek, akik értékelik a tradíciókat és egyben az újdonságokat! 100%-ig természetes.

Ízletes, ehető, színes, finom dekoráció tortáknak, desszerteknek, fagylalthoz vagy tálak díszítéséhez.